Protein, protein, protein

Nyligen publicerade vi en rapport om potentialen med baljväxter i Sverige. Foto: Pixabay.

Intresset för protein verkar aldrig sina. Det är ju inte så konstigt egentligen då detta näringsämne är absolut avgörande för att bygga upp våra kroppars celler. Men vad är det senaste som sker inom den svenska proteinproduktionen?

I början av juli blev det internationella rubriker när det stod klart att Mycorena och TetraPak tillsammans ska bygga en produktionsanläggning för framställning av växtbaserat protein. Mycorena är ett foodtech-bolag som grundades i Göteborg 2017. De framställer ett svampbaserat protein som används i olika typer av växtbaserade proteinalternativ. Målet är att den nya anläggningen ska vara i bruk 2023. Mycorena släppte också nyligen nyheten att de ska börja framställa växtbaserade alternativ till mjölkprodukter. Ett alternativ till smör är först ut i utvecklingen.

Mycorena och Tetra Pak är inte ensamma om att bygga proteinfabrik. Det står nu klart att Lantmännen fått 150 miljoner kronor i stöd från Naturvårdsverket för att anlägga en storskalig produktionsanläggning för extraktion av ärtprotein. Pengarna kommer från Klimatklivet, investeringsstödet som gör det möjligt att satsa på fossilfri framtidsteknik. Anläggningen ska byggas i Lidköping och på platsen ska både odling och förädling av proteingrödor ske.

En annan svensk protein-innovation kommer från Volta Greentech. Med hjälp av att en viss sorts alger som tillsätts i kors foder kan kornas utsläpp av metan reduceras. Nu har detta metan-reducerade nötkött lanserats i utvalda svenska matbutiker. Det ska vara första gången i världen ett metan-reducerat nötkött framställs och säljs till allmänheten. Användningen av algen är fortfarande relativ ny, men tester visar att om det tillsätts i kornas foder kan metanet de rapar ut reduceras med över 80 procent.

I Östhammars skärgård genomförs nu ett försök som likt Volta Greentech är en innovation som rör foder till djur vars kött är en proteinkälla. Sveriges Lantbruksuniversitet skördar vass vilken ska användas som foder till kor och hästar. Skörden har flera nyttor – dels att man nyttjar en outnyttjad växt som foder, och dels att skörden innebär att fosfor tas ur vattensystemet – vilken annars bidrar till övergödning av vattnet.

Det finns onekligen mycket spännande som sker inom proteinproduktion i vårt avlånga land. Men hur är det med odlingen av baljväxter i Sverige? Vad är potentialen och nyttorna med det? Jordbruksverket har släppt en färsk rapport som handlar om just det. Trevlig sommarläsning!

Julia Marcopoulos, utredare

3 tankar på “Protein, protein, protein

  1. Bengt Person

    Hej, ni har missat GroPro i sammanställningen. Vi är igång och producerar protein på åkerböna och ärta sedan i början av juni. Produktionen kommer att kunna producera 3500 ton proteinkoncentrat och är som sagt uppe och kör.

    Gilla

    Svara
    1. Den svenska maten Inläggets författare

      Hej Bengt! Bra tillägg, det kunde ju såklart också ha nämnts. Kul att höra att det är igång! Kollegorna som skrivit blogginlägget och rapporten är på semester denna vecka så jag svarar därför åt dem. Ha det fint! Mvh Karin Lindow

      Gilla

      Svara
    2. Julia Marcopoulos

      Hej Bengt!
      Tack så mycket för din kommentar. Detta blogginlägg ska inte ses som någon uttömmande sammanställning utan en kort spaning. Jag tog enbart med ett axplock av initiativ som fått rubriker under de senaste veckorna innan inlägget skrevs och publicerades. Då GoPros anläggning invigdes redan i januari i år var den således inte aktuell för just denna spaning. Stort lycka till i ert fortsatta arbete och tack för att ni läser vår blogg!
      /Julia Marcopoulos, jordbruksekonomisk utredare

      Gilla

      Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.