Drömmen om svenska jordgubbar, potatis och sill

Sommaren står inför dörren med ett avstamp i midsommar. Visste ni att vi under midsommarhelgen konsumerar nästan hela årets försäljning av matjessill? Potatiskonsumtionen ökar med 100 procent och cirka 15-20 procent av den totala försäljningen av svenska jordgubbar sker just under midsommar.

Foto: Scandinav

Häromdagen hade jag förmånen att lyssna på Rickard Tellström, måltidsforskare som föreläser om mattrender och matkultur. Han menar att just traditionen kring jordgubbar och matjessill är modernare inslag i vår matkultur, matkultur som förändras över tid. Till vardags arbetar jag bland annat med en hemsida som heter smakasverige.se. Det är en kunskapsbank som lyfter svensk mat och dryck. Där kan du läsa mer om midsommarmaten i artikeln ”En midsommarmatsdröm” och hitta roliga fakta, djupdyka kring diverse råvaror, så som jordgubbar och potatis men även läsa om produkter som skånsk senap, kavring, tunnbröd och saffranspannkaka.  Du hittar hemsidan här.

Ett viktigt arbete som Smaka Sverige förmedlar är arbetet kring gastronomiska regioner. En satsning där svenska produkter ansöker om skyddad EU-beteckning. Det innebär kort att producenter av livsmedel och jordbruksprodukter som har ett tydligt geografiskt ursprung kan få produktnamnet skyddat som skyddad EU-beteckning av olika slag. De skyddade EU-beteckningarna ger fördelar för företagare genom ett varumärkesskydd, kvalitets- och äkthetsmarkör och möjlighet att öka inkomsten. Företagen får en platsunik produkt i sitt sortiment som kan öka export och måltidsturism till Sverige. Exempel på produkter som i dag har skyddad EU-beteckning är Kalix löjrom och Skånsk spettekaka.

I en debattartikel i ATL som är skriven av Johan Bobert,  går det att läsa att det finns ett intresse inom EU för jordbrukets lönsamhet och att geografiska indikatorer är ett sätt att nå det. Läs hela debattartikeln här. Arbetet med att främja plats, tradition och identitet genom gastronomiska regioner är ett sätt att öka Sveriges konkurrenskraft och bidra till målen i Livsmedelsstrategin. Läs gärna mer om skyddade beteckningar på smakasverige.se samt på Livsmedelsverkets hemsida.

I svallvågorna av Corona-pandemin ser vi trenden av ett ökat semestrande i Sverige. I Jordbruksaktuellt skriver Rolf Åttingsberg om möjligheten att skapa nya positioner för den gröna näringen genom att flytta fram sina positioner inom besöksnäringen. Turisterna eller besökarna vill vistas i naturen, äta svensk mat och njuta av lugn och ro. Passa på att rida på vågen av Sverige som matland och hitta nya ­samarbeten mellan lokalproducenter och B&B. Läs inlägget här.  

Genom olika insatser framåt kommer vi fortsätta med främjandet kring lokal och regional mat, skyddade EU-beteckningar, svenska produkter och råvaror genom landsbygdsprogrammet. Vi ser nya möjligheter framåt att arbeta mot att nå målen i Livsmedelsstrategin.   

Så med dessa tankar vill jag önska er en glad sommar! Passa på att gynna de lokala producenterna och glöm inte att köpa svenska råvaror i sommar!

Malena Bathurst

Näringsutvecklingsenheten, Jordbruksverket

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.