Kärt barn har många namn. Och idag finns den också i många former. Semlan eller fastlagsbullen. En semmelwrap, semmeltårta, Korean semla, äppelsemla, saffranssemla, chokladsemla… Ja listan kan göras lång!

Visste ni att 1952 började bagarna sälja semlor efter julen varvid polisen rapporterade tillverkarna och de fick böter. Skånes konditorier tyckte då att det var ett rimligt krav att släppa semlan fri. Vad tycker ni? Är det den traditionella semlan som gäller eller ska det vara både moraliskt rätt och lagligt att få äta nyskapande varianter – och det året om?
Många har idag hunnit testa flera annorlunda semlor, men på själva fettisdagen är det väl ändå den traditionella semlan som lockar?
- Läs mer om mat, dryck och matkultur på webbplatsen Smaka Sverige. På fettisdagen kommer en fördjupning om semlans historia.
Med detta vill vi önska er en riktigt god helg (såhär under de beryktade ox-veckorna), en hjärtlig alla hjärtans dag och mumsig fettisdag! Kanske håller vi ut lite extra i covid-isoleringen med hjälp av god och hållbar mat som ibland öppnar upp för en semla eller några gele-hjärtan? Kanske blir det en take away-semla som stöttar det lokala konditoriet/cafét?
/Malena Bathurst, Åsa Lannhard Öberg, Karin Lindow som arbetar på olika sätt med mat och hållbarhetsfrågor