Hur påverkas livsmedelssektorn av Östeuropa-krisen?

Gödning och energi kan påverkas, liksom vissa produktpriser och tillgång på säsongsarbetskraft.
Foto: Christina Winter.

Krisen i Östeuropa kommer att påverka svensk livsmedelssektor, hur stora effekterna blir beror till stor del på hur långvariga störningarna blir. Den oro som kunnat konstateras på marknaderna redan under andra halvåret 2021 riskerar att fördjupas och förlängas. Någon akut risk  för svensk livsmedelssörjning finns inte i nuläget.

Både Ukraina och Ryssland är stora producenter av jordbruksprodukter, i synnerhet spannmål och oljeväxter och är dessutom stora exportörer. Sveriges handel med både Ukraina och Ryssland är dock av mycket liten omfattning. Det förekommer viss import av bl.a. foderspannmål och export av vegetabiliska oljor.

Priset på gödning och energi kvar på höga nivåer
Oron på marknaderna som tilltagit under andra halvåret 2021 och under inledningen av 2022 riskerar att fördjupas. Stigande priser för spannmål och oljeväxter gynnar svenska växtodlingsföretag men ger å andra sidan svensk animalieproduktion högre kostnader för foder. Priserna på insatsvaror som gödning och energi riskerar att ligga kvar på en hög nivå och t.o.m. stiga ytterligare. För gödning kan även risken för en bristsituation öka. Tillgången på gödning för innevarande växtodlingssäsong bedöms vara förhållandevis god, dock med vissa begränsningar. Reducerad tillgång på gödning ökar risken för lägre avkastning och sämre kvalitet. Det kan också leda till att arealer lämnas obrukade.

Vid normal väderlek bedöms Sverige har ett överskott av spannmål även under 2022/23.

Om krisen fortsätter med höga produktionsmedelspriser och begränsad tillgång på främst gödning ökar risken för minskad produktion i Sverige. Det är främst i områden med förhållandevis låg avkastningspotential som jordbrukarna av ekonomiska skäl kan komma att överväga minskad intensitet i odlingen eller t.o.m. lämna mark i träda.

Stopp i handeln med Ryssland och Belarus kan påverka svenska producentpriser
Handelssanktioner som riktas mot EU och andra länder i Västvärlden kan också komma att påverka svensk livsmedelssektor även om Sveriges handel är liten. Indirekt kan stopp i handeln med Ryssland och Belarus leda till att varor som säljs från EU och andra länder stannar på dessa marknader och sätter även de svenska producentpriserna under press. I samband med den förra Ukraina-krisen uppstod ett sådant läge på marknaden, bl.a. för mejeriprodukter och för trädgårdsprodukter.

Tillgången till arbetskraft under odlingssäsongen
Andra områden som kan komma att påverkas är tillgången på säsongsarbetskraft och arbetskraft i transportsektorn.

Jordbruksverkets konkurrenskraftsgrupp

2 tankar på “Hur påverkas livsmedelssektorn av Östeuropa-krisen?

 1. Karin

  Jag förstår inte varför ni kallar det för Östeuropa-krisen? Ukraina är invaderat av Ryssland och befinner sig i krig, det är inte en kris. Det är krig!

  Gilla

  Svara
  1. Den svenska maten Inläggets författare

   Hej Karin! Att ordvalet kris användes i inlägget var för att det inte enbart är kriget som påverkar situationen för livsmedelssektorn utan det finns fler orsaker till att exempelvis priserna har ökat. Men du har såklart rätt i att vad vi omnämnde som Östeuropa-krisen har sin grund i Rysslands invasion av Ukraina och det krig som nu tyvärr pågår.
   /med hälsning från skribenterna i Konkurrenskraftsgruppen

   Gilla

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.