Svensk livsmedelsproduktion – ljusglimt i mörkret

Nu avslutar vi snart 2020 som har varit ett mycket speciellt år. Vi står mitt i en pandemi som påverkar oss djupt där vi alla måste hjälpa till på olika sätt för att minska smittspridningen. Vi har stora utmaningar på klimat- och miljöområdet som vi måste ta itu med. Vi är mitt i Brexit som vi ännu inte riktigt vet alla konsekvenser av. Men när det är mörkt måste också ljusglimtarna få komma in. Pandemin har fått oss att inse hur betydelsefull vår livsmedelsförsörjning är. Hur viktigt det är att det finns mat på bordet i kriser som är producerad, tillverkad och presenterad på ett hållbart sätt.

Det finns möjligheter för svensk mat som vi måste ta vara på! Vi har 10 år på oss att uppfylla målen i livsmedelsstrategin och Agenda 2030. Låt oss ta vara på nästa år – 2021. Jag hoppas att det blir året då vi satsar på forskning och utveckling inom livsmedelskedjan, året då vi alla hjälps åt att vända olönsamhet till lönsamhet och året då vi verkligen samverkar inom hela livsmedelskedjan. Jag önskar alla er som jobbar med svensk mat på ett eller annat sätt en God Jul och Gott Nytt År! Se nu till att äta något riktigt gott från vår fantastiska matflora under jul- och nyårshelgerna.

Christina Nordin, generaldirektör Jordbruksverket

Foto: Thomas Adolfsén / Scandinav bildbyrå

2 tankar på “Svensk livsmedelsproduktion – ljusglimt i mörkret

 1. Dorotea Marek

  Att Sverige bara har 40% självförsörjningsgrad kan tillskrivas Jordbruksverkets och Länsstyrelsernas aktiva förföljelse av småföretagare genom i europeiskt perspektiv extremistiskt utformat regelverk och aktiv jakt av djurskyddsenheterna på småskalig djurhållning med välskötta djur som på falska grunder påstås fara illa.
  Så lägg ner nu med er skattebetalda propaganda!

  Gilla

  Svara
  1. Den svenska maten Inläggets författare

   Hej Dorotea,

   Tack för din synpunkt! Det är alltid värdefullt med dialog.

   Jag vet inte vilka erfarenheter du har av våra regelverk och länsstyrelsernas kontroller, men det är tråkigt att höra att du har en så negativ bild av dem. Jag kan försäkra dig om att varken vi på Jordbruksverket eller länsstyrelserna bedriver någon speciell kontroll riktad mot småskalig djurhållning. Kontrollerna är riskbaserade och hur många kontroller det blir kan bland annat bero på risker förknippade med verksamheten, historik, hur troligt det är att det blir fel (brister) och vilka konsekvenser felen kan få. Om länsstyrelserna hittar brister vid en tidigare kontroll så är det mer sannolikt att du kommer att bli kontrollerad igen.

   Jag hör din kritik och jag är medveten om att våra regler ibland kan vara svåra att förstå och kanske till och med att följa. Därför är en viktig uppgift för oss att hela tiden jobba med förenklingar och göra det lätt för företagen att göra rätt. Reglerna är till för att säkra att vi i Sverige ska ha det goda djurskydd samhället förväntar sig. Vi är stolta över våra många duktiga djurhållare, stora som små, och för oss är det viktigt att ha en balans mellan att djuren ska ha det bra, miljöaspekter och att det ska gå att bedriva företagsamhet. Just nu ser man inom EU över den gemensamma lagstiftningen på djurskyddsområdet och syftet är att se till att all djurhållning är långsiktigt hållbar och ger alla djur en god djurvälfärd. Vår svenska djurhållning ligger bra till jämfört med många andra här och vårt goda djurskydd bidrar inte bara till att djuren mår bra och vi har säkra livsmedel utan även till att vi kan använda lite antibiotika till våra djur. Det är väldigt viktigt för samhället i stort och allas vår folkhälsa.

   Christina Nordin

   Gilla

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.