Vad är egentligen en dryck?

Från 1 januari 2023 kommer de allra flesta drycker i förpackning att ingå i retursystemet. Foto: Pixabay.

Vad är egentligen en dryck? Det är en fråga där svaret är uppenbart tills man börjar tänka efter. Är det egentligen någon skillnad på nyponsoppa och nypondryck? Om nyponsoppa är en dryck är även morotsoppa en dryck?

Idag finns krav på att alla konsumtionsfärdiga drycker i plastflaska eller metallburk ska gå att panta för att få säljas i Sverige. Vid årsskiftet kommer nya regler som säger att alla drycker ska omfattas av kravet, alltså inte bara konsumtionsfärdiga drycker. Syftet med ändringen är att fler förpackningar ska gå att panta. 

Det innebär en stor miljönytta om en hög andel av förpackningsmaterial kan återvinnas. När vi pantar våra flaskor och burkar så återanvänds materialet till nya flaskor och burkar. Under 2021 pantades 88,2 procent av plastflaskorna och metallburkarna som såldes i Sverige.

Drycker som huvudsakligen består av grönsaks-, frukt- eller bärjuice är undantagna kraven idag, men även det ändras vid årsskiftet.  Plastflaskor eller metallburkar som innehåller juice, shots och must ska också gå att panta.

För att underlätta för de som säljer drycker i plast- eller metallförpackning har Jordbruksverket tagit fram en vägledning om vilka drycker som ska, och vilka som inte behöver, vara anslutna till retursystemet.

Drycker som är konsumtionsfärdiga är drycker. Här räknar vi in nyponsoppan, men inte morotsoppan som vanligtvis värms innan den äts.  Nytt är att saft och juicekoncentrat anses vara dryck.

Produkter som framför allt är smaksättare är däremot inte drycker, som exempelvis drinkmix, shotmix, kaffesyrup, tabasco och liknande. En dryck måste också vara flytande, så kaffe, te, choklad eller soppa i pulverform är inte dryck. För att vara en dryck måste produkten också vara avsedd att drickas. En dricksoppa är därmed en dryck medan kokosmjölk eller citronjuice som främst används till matlagning inte räknas som drycker.

Klart som korvspad, eller hur?

/Heléne Ström
Sakkunnig i retursystem på Jordbruksverket

3 tankar på “Vad är egentligen en dryck?

 1. Marianne.Wetterin@naturvardsverket.se

  Hej!

  Jättebra med pant på alla drycker! Men om alla konsumtionsfärdiga drycker i plastflaska ska gå att panta, hur kommer det sig då att Arlas Yalla Drickyoghurt i plastflaska inte har någon pant? Den är ju definitivt en konsumtionsfärdig dryck i en plastflaska.

  Vänliga hälsningar Marianne

  MARIANNE WETTERIN
  Samordning hållbart nyttjande
  odlingslandskapet
  NATURVÅRDSVERKET

  Gilla

  Svara
  1. Den svenska maten Inläggets författare

   Hej Marianne!

   Vad bra att du ställde den frågan. Drycker som huvudsakligen består av mejeriprodukter är undantagna krav på anslutning till retursystemet till och med 2028. Dels är sådana drycker ofta känsliga för ljus och tappas därför i förpackningar av plast som inte fungerar i retursystemet. Samma effekt kan också uppnås med ett omslag (sleeve) runt förpackningen, men det är svårt idag att hitta ett material som kan hanteras och återanvändas av systemet.

   Med mejeriprodukter så finns det också en högre risk för svamp eller bakterietillväxt i tomflaskorna, vilket inte är önskvärt för butikerna som tar emot pantflaskorna. Producenterna har alltså fått några extra år på sig för att tekniskt kunna lösa dessa problem.

   /Heléne Ström

   Gilla

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.