
Idag lämnade vi årets rapport Uppföljning och utvärdering av livsmedelsstrategin till regeringskansliet som visar utvecklingen i livsmedelskedjan mellan åren 2016 och 2021. Trots att det är den femte rapporten vi lämnar finns två större nyheter. Den första är att vi använder så kallade regressionsanalyser för att analysera utvecklingen och den andra är ett ökat fokus på minskad sårbarhet i livsmedelskedjan. Regressionsanalysen visar om utvecklingen är en statistiskt signifikant trend eller om den beror på tillfälliga variationer.
Vi har sammanfattat rapportens slutsatser i fem punkter:
- Produktionen har ökat i livsmedelskedjan som helhet.
- Små förändringar av lönsamheten i livsmedelskedjan som helhet, men lönsamheten ökade i livsmedelshandeln och minskade i restaurangledet.
- Den svenska marknadsandelen har ökat eller varit oförändrad, men minskat för ost.
- Svensk export av jordbruksvaror och livsmedel har ökat.
- Utvecklingen går åt rätt håll för flera miljömålsindikatorer, men det går inte tillräckligt snabbt. Inga miljömål som är tydligt kopplade till livsmedelsstrategin bedöms vara möjliga att nå till år 2030.
Vi kommer att skriva flera blogginlägg om resultaten i vår årliga rapport och vad som ligger bakom punkterna, men om du redan nu vill veta mer så hittar du rapporten här:
Uppföljning och utvärdering av livsmedelsstrategin 2023
Men, varför har vi lämnat rapporten? Jo, Jordbruksverket har i uppdrag att i samråd med berörda myndigheter följa och utvärdera livsmedelskedjans utveckling och utvärdera genomförandet av livsmedelsstrategin.
Mer information om Jordbruksverkets arbete med livsmedelsstrategin.
/ Camilla Burman, som samordnar arbetet med uppföljning och utvärdering av livsmedelsstrategin